KONCERTOM MOSKOVSKOG KAMERNOG ORKESTRA U VIJEĆNICI OBILJEŽEN DAN EVROPE (09.05.2018.)

KONCERTOM MOSKOVSKOG KAMERNOG ORKESTRA U VIJEĆNICI OBILJEŽEN DAN EVROPE (09.05.2018.)
09.05.2018.

U prekrasnom ambijentu centralne aule sarajevske Vijećnice, a u povodu obilježavanja 9.maja, Dana Evrope i godišnjice otvorenja obnovljene Vijećnice, upriličen je svečani koncert moskovskog kamernog orkestra Schnittke.

Zvukovi najljepših svjetskih klasika u izvedbi orkestra Schnittke ispunili su aulu sarajevske Vijećnice na godišnjicu otvaranja ovog obnovljenog simbola grada, stvarajući savršen ugođaj za veliki broj domaćih i stranih zvanica koji su prisustvovali koncertu.

Posjetioci su više od dva sata, u predivnom ambijentu uživali u maestralnim izvedbama najboljih koncertnih kompozicija Bacha, Čajkovskog, Rahmanjinova, Haydna, Rossinija, Vivaldija i drugih. Svečani koncert pod dirigentskom palicom direktora i dirigenta Moskovskog kamernog orkestra, počasnog umjetnika Rusije, profesora Igora Gromova, održan je pod pokroviteljstvom gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

Anna Scherbakova, direktorica Moskovskog državnog muzičkog instituta Schnittke u sklopu kojeg djeluje orkestar, rekla je kako ovakvi događaji značajno doprinose uspostavljanju posebnih stvaralačkih muzičkih veza, kao i iskrenih prijatelja i partnera, pozvavši muzičke umjetnike iz Sarajeva na saradnju u vidu održavanja radionica i mastera, razmjene studenata i profesora.

20180509014.jpg - KONCERTOM MOSKOVSKOG KAMERNOG ORKESTRA U VIJEĆNICI OBILJEŽEN DAN EVROPE (09.05.2018.)
20180509017.jpg - KONCERTOM MOSKOVSKOG KAMERNOG ORKESTRA U VIJEĆNICI OBILJEŽEN DAN EVROPE (09.05.2018.)