Obilježena 75. Godišnjica Historijskog arhiva Sarajevo

Događaji |
Obilježena 75. Godišnjica Historijskog arhiva Sarajevo

Centralni događaj obilježavanja jubileja 75 godina rada I djelovanja JU Historijski arhiv Sarajevo održan je u auli sarajevske Vijećnice. Tom prilikom otvorena je izložba Tumač prošlosti: Orijentalna zbirka Historijskog arhiva Sarajevo, autorice Elme Dervišbegović. 

Umjetnički i simbolički pečat najavi izložbe dao je naš cijenjeni glumac Damir Kustura, koji je pročitao sadržaj najstarijeg, datiranog dokumenta u Arhivu, a to je Emernama/Bujuruldija (zapovijed) o slobodi vjeroispovijesti iz 1531. godine.

Ovom izložbom Historijski arhiv predstavlja arhivsku građu iz fundusa Orijentalne zbirke, te život i rad prvog referenta za arhivsku građu orijentalne provenijencije u Historijskom arhivu Sarajevo, arhivista Rašida Hajdarevića. Orijentalna zbirka Historijskog arhiva Sarajevo ulazi među najznačajnije zbirke orijentalne arhivske građe u jugoistočnoj Evropi, a broji preko 14.000 arhivskih jedinica. Obuhvata rukopise, dokumente i štampana djela na osmanskom,arapskom, perzijskom i bosanskom jeziku nastale u periodu osmanske i austrougarske uprave u Bosni i Hercegovini (1463-1918.).