Stalna postavka

Program |
image description

U raznovrsnoj ponudi prostora zgrade Gradske vijećnice postavljeno je nekoliko stalnih tematskih izložbi iz historije grada i Vijećnice.

PORTRETI GRADONAČELNIKA

Gradska općina tzv. Beledija, kao prva teritorijalno-politička organizacija u Sarajevu, uspostavljena je i otpočela s radom 1865. godine.

Po dolasku Austro-ugarske vlasti na ove prostore, krenulo se sa obnavljanjem rada Gradskog poglavarstva, pa je tako 20. augusta 1878. godine general Filipović naredio da se obnovi rad poglavarstva, te da se formira Općinsko vijeće.

Za prvog načelnika Gradske općine imenovan je Mustaj-beg Fadilpašić (1878.-1892.), a od 1893. do 1899. godine Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak, dakle, u vrijeme gradnje sarajevske Vijećnice.

Na zidovima unutar ovog prostora se nalaze fotografije svih bivših gradonačelnika našeg grada od 1878. godine. Kroz kratke biografije možete se upoznati sa likom i djelom svakog od njih, te saznati zanimljivosti iz perioda njihovih mandata.

 SOBA SAVREMENIKA

Bosna i Hercegovina je kroz svoju historiju oduvijek bila poznata kao nepresušni izvor kreativnih ljudi, koji su svojim djelima obogatili našu kulturu. Ova soba je posvećena četvorici stvaralaca, koji su doprinijeli bogatstvu naše kulture. Svi oni su za svoja djela nagrađeni mnogobrojnim  domaćim i međunarodnim priznanjima.

Saznajte nešto više o životu arhitekte Ivana Štrausa koji je projektovao neke od najpoznatijih građevina u BiH, slikara Safeta Zeca, jednog od naših najpriznatijih umjetnika u svijetu, pisca Dževada Karahasana čija su djela prevedena na sedamnaest svjetskih jezika,  te produkt dizajnera Saliha Teskeredžića, koji je između ostalog nagrađen najpriznatijom svjetskom nagradom u oblasti produkt dizajna.

 DAN DRŽAVNOSTI

25. novembar 1943. godine jedan je od najbitnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Na taj dan, u Mrkonjić Gradu je održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), na kojem je, nakon više stoljeća, obnovljena državnost BiH. Rezolucijom ZAVNOBiH-a koja je tada usvojena, zagarantovana su prava svim narodima i narodnostima u zemlji. Kroz zanimljivu postavku upoznajte se sa svim detaljima vezanim za samo zasjedanje, i saznajte zašto se 25. novembar smatra datumom kada su udareni temelji modernoj BiH.

FRANZ i SOFIE

Jedan mali prostor je uređen namještajem i predmetima pripadajućeg perioda da bar na tren odslika stil i ambijent carskog Beča. U uređenju su postavljene i slike Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije u znak sjećanja na njihovu tragičnu posjetu 1914. godine.

 

Franz & Sofie

SARAJEVO 1914 – 2014.

Izložba „Sarajevo 1914.-2014.“  je posvećena historiji našeg grada od dana Sarajevskog atentata do ponovnog otvorenja sarajevske Vijećnice. Ona prikazuje, ne samo historiju grada, koja je izuzetno bogata i burna, već i onu drugu stranu, manje poznatu široj javnosti – a to je život.

Na panoima je hronološki prikazana historija, sve države i režimi koji su prošli ovim gradom u sto godina, njegovo narastanje i promjene, njegovo uništavanje i ponovno dizanje, kao i svi važniji događaji.

Središnji dio izložbe je posvećen kulturi porodičnog života i odijevanja kroz periode. Poslužili smo se kućnom atmosferom i porodičnim fotografijama, kako bismo, unutar ove burne istorije dočarali obični život. Jer jedan grad ne čine građevine, nego ljudi.

VIJEĆNICA JOŠ JEDNOM

Bogata i burna prošlost najreprezentativnije građevine u našem gradu, prikazana kroz izložbu „Vijećnica još jednom“, donosi zbir fotodokumentacije i nacrta iz originalnog arhitektonskog projekta sarajevske Vijećnice. Izložba je rezultat dugogodišnjeg istraživačkog rada projektantskog studija Urbing na prikupljanju stare arhivske građe i foto dokumantacije prilikom obnove sarajevske Vijećnice. Doživite Vijećnicu kroz mnoštvo raritetnih fotografija, skica i nacrta koji će vam ispričati zanimljivu priču o ovom arhitektonskom biseru.


Kupola