Stalna izložbena postavka VIJEĆNICA

Događaji |

Na 31. godišnjicu paljenja Vijećnice, 25.08.2023. godine otvorena je obnovljena stalna izložbena postavka “Vijećnica” koja svojom građom, historijskim činjenicama i zapisima budi pomiješane emocije. Ulaskom u ovaj historijski prostor obuzima vas istovremeno osjećaji i straha i boli, ali i ponosa. Obuzima vas jeza pri pogledu na napola izgorjele knjige i historijsku građu, budi sjećanja na najteže trenutke Sarajeva, kada je zapaljena Vijećnica, a s druge strane preplavi vas osjećaj ponosa zbog činjenice da Vijećnica živi i da historiju jedne zemlje i njenog naroda niko ne može izbrisati. 

Prolazeći hodnicima historije kao da i dalje osjećate miris paljevine dragocjenosti i nacionalnog blaga, a s druge strane vidite svjetlo koje simbolizira hrabrost i ljepotu jednog od najznačajnijih kulturnih spomenika u BiH.

U ovom jedinstvenom izložbenom prostoru možete vidjeti historijske zapise, rukopise od izuzetne vrijednosti, upoznati se sa sarajevskim gradonačelnicima i vidjeti nevjerovatne fotografije najtežih trenutaka koje je zabilježio Rikard Larma, umjetnik, fotograf koji je u najtežim momentima u našoj historiji bilježio trenutke kako bi ih otrgnuo od zaborava. 

Stalnu izložbenu postavku “Vijećnica” možete pogledati svaki dan od 09.00-17.00